SCURT ISTORIC

ISTORICUL
ŞCOLII DE APLICAŢIE PENTRU UNITĂŢI DE SPRIJIN DE LUPTĂ
“General Eremia Grigorescu“
     

        In baza Hotararii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr. 225 din 27.10 2004, prin „Planul cadru pentru continuarea procesului de restructurare si modernizare a Armatei Romaniei in anul 2005”, a Ordinului ministrului apararii nationale nr. MS 179 din 14.12.2004 „Privind desfiintarea, transformarea, resubordonarea, reorganizarea, redislocarea si infiintarea unor comandamente, mari unitati, unitati, subunitati si formatiuni din compunerea la pace a Armatei Romaniei in perioada 01.01 – 31.12 2005” si a Ordinului ministrului apararii nationale nr. MS 74 din 28.04.2005 pentru modificarea Ordinului ministrului apararii nationale nr. MS 179 din 14.12.2004, la data de 01.08.2005 Scoala de Aplicatie pentru Artilerie Terestra si Artilerie Antiaeriana „Ioan Voda” s-a reorganizat in Scoala de Aplicatie pentru Unitati Sprijin de Lupta „Ioan Voda” .

       Scoala de Aplicatie pentru Unitati Sprijin de Lupta „Ioan Voda” s-a infiintat cu urmatoarele structuri subordonate:

a) 2 (doua) centre de pregatire in compunere (fara stat major):
- Centrul de Pregatire pentru Artilerie Terestra, Sibiu;
- Centrul de Pregatire pentru Artilerie Antiaeriana, Sibiu;

b) 3 (trei) centre de pregatire in subordine:
- Centrul de Pregatire pentru Geniu „Panait Donici”, Ramnicu, Valcea;
- Centrul de Pregatire pentru Aparare NBC „Muscel”, Campulung, Muscel;
- Centrul de Pregatire pentru Comunicatii si Informatica „Decebal”, Sibiu.

 
   
       La data de 24.11.2005, prin aprobarea ministrului apararii nr. D.R. 5087 din 24.11.2005 Sibiu, Scolii de Aplicatie pentru Unitati Sprijin de Lupta „Ioan Voda” i se acorda denumirea onorifica „General Eremia Grigorescu”.
       La propunerea Scolii de Aplicatie pentru Unitati Sprijin de Lupta „General Eremia Grigorescu”, la data de 25.04.2006 s-a obtinut prin aprobarea ministrului apararii nr. D.R. 1539 din 25.04.2006, insemnul heraldic, avand ca elemente reprezentative scutul de nivel brigada pe fond negru, figurinele cartea deschisa, doi lei afrontati cu faclia tinuta in gheare si esarfa alba cu inscriptia „ SCOALA DE APLICATIE PENTRU UNITATI SPRIJIN DE LUPTA “ GENERAL EREMIA GRIGORESCU ”.
       Anul 2008 aduce noi modificari structurii acestei institutii. O prima modificare, la 01.07.2008, este trecerea Centrului de Pregatire pentru Comunicatii si Informatica „Decebal”, in subordinea Comandamentului Comunicatiilor si Informaticii din cadrul Statului Major General. O a doua modificare este reprezentata de restructurarea Scolii astfel:

• Comandamentul Scolii

• Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestra si Artilerie Antiaeriana „Ioan Voda” (garnizoana Sibiu) ;

• Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD si Aparare C.B.R.N. „Panait Donici” care are, la randul sau in subordine, Baza de Instruire EOD (garnizoana Rm. Valcea) si Baza de Instruire pentru Aparare C.B.R.N "Muscel" (garnizoana Campulung).

                           Centrele de instruire sunt continuatoarele traditiilor militare pe linia armelor artilerie terestra, artilerie antiaeriana, geniu si aparare C.B.R.N.
       In baza ordinului sefului Statului Major al Fortelor Terestre, incepand cu data de 15.12.2011, Centrul de Limbi Straine, se subordoneaza Scolii de Aplicatie pentru Unitati Sprijin de Lupta „GENERAL EREMIA GRIGORESCU” .
       La data de 1 iulie 1926, in Cazarma 700 este amplasat "MONUMENTUL OFITERILOR JERTFITI PENTRU INTREGIREA NEAMULUI".
       Monumentul comemoreaza 1600 de ofiteri romani cazuti eroic pe campul de lupta in frunte cu generalul Dragalina in primul Razboi Mondial.

    Autorul monumentului este sculptorul IORDANESCU M.